De Amerikaanse chipmaker Marvell Technology moet anderhalf miljard dollar betalen aan de Carnegie Mellon Universiteit als schadevergoeding voor overtreding van auteursrecht.
Universiteiten zijn een belangrijke bron van nieuwe technologie, en sommige universiteiten laten het er niet bij zitten als een bedrijf er met hun uitvinding vandoor gaat. De Carnegie Mellon Universiteit in de Verenigde Staten ging achter chipmaker Marvell Technology aan.
Volgens de universiteit had de chipmaker patenten uit 2001 en 2002 geschonden. Die gingen over hoe harde schrijven nauwkeurig informatie kunnen aflezen.
Miljarden chips
Volgens Carnegie Mellon heeft Marvell de technologie in ten minste negen types printplaten hebben verwerkt, en daarmee in miljarden chips ter wereld.
In 2009 klaagde de universiteit de chipmaker aan, waarbij de instelling aanvankelijk 3,7 miljard dollar aan schadevergoeding eiste. Tijdens het proces bleek dat het Marvell zich er al jaren van bewust was dat het auteursrecht overtrad.
Marvell verweerde zich met te zeggen dat de technologie in de patenten te geavanceerd was om in het echt te worden toegepast. Het bedrijf heeft nu aangekondigd in hoger beroep te gaan. Volgens de chipmaker zijn de patenten ongeldig en zou het volstaan om 250.000 dollar aan royalty's te betalen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl